• Fabriqin myyntijohtajana Mikan työelämäntehtävä on auttaa asiakkaitaan datan hyödyntämisessä teemalla ”hyvää yritettiin ja priimaa pukkas”. Vapaa-ajallaan Mika harrastaa intohimoisesti mailapelejä, pidellen mailasta yhdellä tai kahdella kädellä lajista riippuen.

Aiemmassa blogissani käsittelin, miten vuoden 2024 data- ja tekoälyennustukset toteutuivat. Nyt suuntaan katseeni vuoteen 2025, jolloin tekoälyn ja datatekemisen odotetaan ottavan uusia merkittäviä edistysaskeleita. Ennustusteni tukena ovat muun muassa Gartnerin ja Deloitten artikkelit sekä omat kokemukseni alalta vuodesta 2007 lähtien.

Ennustus 1: AI-agenttien esiinmarssi

Generatiivinen tekoäly (GenAI) on jo muuttanut tapojamme käsitellä dataa ja automatisoida prosesseja. Vuonna 2025 seuraava askel on AI-agentit – tekoälyratkaisut, jotka osaavat toimia itsenäisesti ilman käyttäjän jatkuvia ohjeita. Gartnerin mukaan 25 % yrityksistä käyttää AI-agentteja vuonna 2025, ja tämä osuus nousee 50 %:iin vuoteen 2027 mennessä.

Esimerkiksi Microsoftin low-code-alusta Copilot Studio mahdollistaa AI-agenttien rakentamisen yhdistämällä tietolähteet generatiiviseen tekoälyyn. AI-agentit automatisoivat esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviä, HR-prosesseja tai tietokantahakuja. Ne integroituvat yrityksen operatiivisiin järjestelmiin ja voivat hyödyntää suoraan esimerkiksi Microsoft Fabric -dataratkaisuja.

Ennustus 2: Suuret pelurit syrjäyttävät pienten IT-talojen AI-agentit

Kun jättiläiset kuten Google, Microsoft ja OpenAI kehittävät kilpaa yhä edistyneempiä tekoälyagentteja, pienempien IT-talojen itse kehittämät ja kaupallistamat AI-agentit ovat uhattuina. Esimerkiksi Microsoft Fabricin AI Skills -ominaisuus mahdollistaa käyttäjille tietokantakyselyt luonnollisella kielellä ilman koodaustaitoja, mikä tekee monista erikoisratkaisuista tarpeettomia.

Kysymys kuuluu: Uskaltavatko pienemmät IT-talot kehittää enää omia AI-agenttejaan erilaisiin täsmätarkoituksiin ja kaupallistaa niitä? Isojen toimijoiden AI-kehitys on niin hurjaa, että oman AI-agentin kehityksen jälkeen isojen talojen seuraavissa julkaisuissa asiakkaiden saataville tulee todennäköisesti älykkäämpiä ja monipuolisempia ratkaisuja.

 

Fabriq BI AI Analytics

Ennustus 3: AI osaksi BI:tä, mutta ei sen korvaajaksi

BI-järjestelmissä on jo pitkään puhuttu itsepalvelusta. Tavoitetilassa BI-työkalut ovat niin helppokäyttöisiä ja joustavia, että käyttäjät voivat itse tehdä haluamansa näkymät ja raportit. Käytännössä liiketoimintakäyttäjät eivät ole innostuneet kehittämään raporttejaan itse, koska se ei ole ollut tarpeeksi intuitiivista ja yksinkertaista.

Nyt AI tarjoaa uusia mahdollisuuksia: Esimerkiksi Power BI:ssä loppukäyttäjä voi pyytää raportteja Copilotilta ja se luo raportteja suoraan kysymysten perusteella. Tekoäly tekee loppukäyttäjän puolesta havaintoja monimutkaisista asioista ja generatiivinen tekoäly auttaa jatkokysymyksissä.

AI tuo BI:hin merkittäviä parannuksia, mutta samalla käyttäjien datataidot korostuvat: Ihmisten tulee osata promptata ja ohjata tekoälyä, ymmärtää tekoälyn hyödyntämä data ja tulkita generoituja analyyseja oikein.

Oma ennustukseni on, että AI tulee olennaiseksi osaksi BI-järjestelmiä ja tuo niihin uusia hienoja kyvykkyyksiä, mutta kokonaan AI ei tule korvaamaan BI:tä.

Ennustus 4: Datan laadun merkityksen korostuminen

Yritykset ymmärtävät yhä paremmin, että huonolaatuinen data johtaa huonoon päätöksentekoon. Siksi datan laadun parantaminen on nousussa, ja organisaatiot investoivat yhä enemmän prosesseihin, työkaluihin ja henkilöstöön, jotka keskittyvät datan laadunhallintaan.

Tekoälysovellusten luotettavuus riippuu suoraan niiden hyödyntämän datan laadusta, mikä pakottaa yrityksiä priorisoimaan datan puhdistamista ja laadun tarkkailua. Data Observability -työkalut, jotka tarjoavat näkymän datan tilaan ja poikkeamiin reaaliajassa, tulevat yleistymään ja tässäkin työssä tekoälyä tullaan hyödyntämään laajasti.

Näiden ennustamieni kehitystrendien myötä odotan vuodelle 2025 merkittäviä tekoälyn ja datan hyödyntämisen läpimurtoja monien suomalaisten yritysten toimesta.

– Mika