Kun vuosi 2024 lähenee loppuaan, on hyvä hetki tarkastella, miten Data & AI-asiantuntijoiden ennusteet toteutuivat. Koostimme yhteenvedon muun muassa Stanfordin yliopiston, MIT Technology Review’n, McKinseyn ja Accenturen analyysien pohjalta.
Vuoden 2024 ennustukset olivat rohkeita. Generatiivisen tekoälyn (GenAI) odotettiin mullistavan työelämän, datan hallinnan muuttuvan älykkäämmäksi ja automaattisemmaksi, ja datan merkityksen kasvavan liiketoiminnan ytimessä kaikilla toimialoilla. Miten hyvin nämä visiot toteutuivat?
Ennustus 1: Generatiivisen tekoälyn nousu
Ennuste: Vuonna 2024 generatiivinen tekoäly yleistyy nopeasti. AI-agentit, kuten GPT ja Copilot, auttavat työntekijöitä saavuttamaan enemmän vähemmällä. GenAI:n odotettiin muuttavan esimerkiksi sisältöjen tuotantoa, markkinointia ja asiakaspalvelua. Lisäksi monimodaalisen tekoälyn – joka yhdistää tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita – ennustettiin yleistyvän nopeasti.
Miten kävi?
GenAI lunasti odotukset ja on tuonut merkittäviä parannuksia tuottavuuteen, päätöksentekoon ja työtehtäviin. Yritykset, jotka hyödyntävät tekoälyä, raportoivat konkreettisia tuloksia, ja esimerkiksi tämäkin blogi on syntynyt osin tekoälyn avulla. Monimodaaliset mallit ovat kehittyneet, mutta ne ovat edelleen käytössä lähinnä erikoistuneissa sovelluksissa.
Ennustus 2: Tekoäly datan ja pilven ytimessä
Ennuste: Tekoälystä tulee olennainen osa datainfrastruktuuria. Sen avulla automatisoidaan datan keruu, hallinta ja analyysi, mikä mahdollistaa reaaliaikaiset päätökset. Pilvipalveluiden odotettiin dominoivan täysin datatekemistä, ja yritysten datan piti siirtyä kokonaan pilveen.
Miten kävi?
Pilvipohjaiset ratkaisut ovat kasvaneet voimakkaasti, ja hybridipilvimallit ovat olleet keskeisiä yrityksille, jotka eivät ole vielä valmiita täyteen pilvisiirtymään. Esimerkiksi automatisoitu datan valmistelu ja analyysi ovat säästäneet monessa yrityksessä paljon manuaalista työtä. Kuitenkin monet organisaatiot kamppailevat edelleen tekoälyn integroinnin kanssa. Erityisesti puutteet datan laadussa, datainfrastruktuurissa ja datan hallinnan toimintamalleissa ovat hidastaneet useiden yritysten edistymistä.
Ennustus 3: Tekoälyosaamisesta kriittinen taito työelämässä
Ennuste: Tekoälyn yleistyessä työntekijöiden ja johtajien odotettiin tarvitsevan jatkuvaa koulutusta. Taitojen päivittäminen ja tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen korostuivat ennusteissa. Yritykset, joilla ei olisi tekoälyosaamista, olisivat vaikeuksissa.
Miten kävi?
Koulutustarjonta on laajentunut nopeasti. Lyhyistä työpajoista monipäiväisiin tekoälykoulutuksiin löytyy vaihtoehtoja, jotka helpottavat yritysten AI-käyttöönottoa. Monet yritykset ovat alkaneet palkata esimerkiksi GenAI-arkkitehteja, mutta täysimittainen hyödyntäminen on vasta alussa. Tekoälyosaamisen kysyntä ylittää edelleen tarjonnan, ja osaamisen puute hidastaa monia organisaatioita.
Ennustus 4: Datan eettisyys ja läpinäkyvyys keskiössä
Ennuste: Vuonna 2024 datan eettisyyden ja läpinäkyvyyden nähtiin olevan liiketoiminnan tärkeimpiä painopisteitä, erityisesti EU AI Actin astuessa voimaan. Tämän lain tavoitteena on varmistaa, että tekoäly toimii turvallisesti ja vastuullisesti. Yrityksiltä odotettiin läpinäkyviä käytäntöjä siitä, miten ne keräävät, käyttävät ja säilyttävät dataa.
Miten kävi?
Datan eettisyys on saanut enemmän huomiota, mutta edistys on ollut odotettua hitaampaa. EU AI Actin käytännön vaikutukset tulevat näkyviin asteittain ja Kuluttajat ovat yhä huolissaan tietosuojaan liittyvistä riskeistä, erityisesti tekoälyyn liittyvän datan käytön suhteen. Yritykset, jotka panostavat eettisiin käytäntöihin ja läpinäkyvyyteen, ovat kuitenkin onnistuneet vahvistamaan brändiään ja luottamusta asiakkaidensa keskuudessa. Esimerkiksi UPM nosti vuoden 2023 vuosikertomuksessaan esiin huolen siitä, miten tekoälysovellusten tahallisesti tai tahattomasti tuottama virheellinen tieto voi rapauttaa luottamusta demokraattisiin prosesseihin.
Yhteenveto: Mikä osui ja mikä jäi vajaaksi?
Vuodelle 2024 annetut ennusteet eivät olleet vääriä, mutta osa osoittautui liian optimistisiksi. Suurimmat edistysaskeleet nähtiin generatiivisen tekoälyn käyttöönotossa, kun taas haasteita koettiin erityisesti datan laadun ja datainfrastruktuurin puutteissa. Tekoälyn kehityksessä painopiste siirtyy datan laatuun määrän sijaan.
Datan laadun arvo kasvaa isommaksi kuin koskaan. Jos ennen BI-välineellä tehty raportti antoi vääriä lukuja, mitä tekoäly saakaan aikaiseksi väärällä datalla?
Tekoäly ja data pysyvät liiketoiminnan ytimessä, mutta teknologian ohella tarvitaan myös organisaation toimintamallien ja osaamisen kehittämistä. Ehkä vuosi 2025 tuo mukanaan ne läpimurrot, joita odotimme jo tänä vuonna. Niistä enemmän seuraavassa blogissani. Yksi asia on kuitenkin varma: data on liiketoiminnan tulevaisuus – ja siksi Fabriq auttaa yrityksiä hyödyntämään sen täyden potentiaalin Suomen markkinoilla omilla datapalveluillaan.